Amsterdamse Waterleidingduinen

In de Amsterdamse Waterleidingduinen doen we de voorzuivering van 66% van het drinkwater van Amsterdam. Dat gebeurt daar al sinds 1853. In dit prachtige natuurgebied kunt u ook wandelingen maken. En meedoen aan leuke excursies en activiteiten.

De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen tussen Zandvoort en Noordwijk. Het gebied is ongeveer 5 kilometer breed en ongeveer 10 kilometer lang.

De waterzuivering

Elk jaar zuiveren we hier maar liefst 70 miljoen kubieke meter water. Dit water halen we uit het Lekkanaal bij Nieuwegein (Utrecht). Eerst zuiveren het water voor. Daarna pompen we het voorgezuiverde water naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het duinzand zuivert het water op een natuurlijke manier. Dat proces duurt 3 maanden. Als laatste stroomt het water naar de zuiveringsinstallatie op Leiduin. Daar maken we er drinkwater van.

Ontdek de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wilt u een bezoek brengen aan de Amsterdamse Waterleidingduinen? Ook kinderen kunnen hier zelf op ontdekking gaan. U kunt dagkaart of jaarkaart kopen. Het gebied is elke dag geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer weten? De Amsterdamse Waterleidingduinen hebben een eigen website. Daar vindt u informatie over kaartjes en openingstijden. Bezoekers kunnen op de website hun mooiste foto's delen.

Bezoek de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen