1847 Poep-ophaaldienst

Volgens huisarts Samuel Sarphati kon het zo niet langer. Hij zorgde voor een poep-ophaaldienst. Poep werd nu nog in de grachten gegooid en dat zorgde voor vies water. Dit water gebruikten mensen ook als drinkwater.

Emmertje poep

Juffer hebt u een emmertje poep!?

Rond de Palmgracht brak cholera uit. Cholera is een ziekte die zorgt voor heftige, waterige diarree. Mensen worden ziek door besmet eten of drinken. Sarphati zag dat de gezondheid van de mensen beter werd als de omgeving schoner was en vuil en poep werd opgehaald.

Daarom wilde hij de poep bij bewoners ophalen. De poep werd opgehaald met de ‘Boldootkar’ die werd vernoemd naar de parfumfabriek aan de rand van de stad. Na het ophalen werd de poep gemengd met as, slib uit de grachten en resten van huisvuil. Dit mengsel werd gebruikt als mest voor de landbouw. Een mooi voorbeeld van het hergebruiken van grondstoffen uit afvalwater. Hij was zijn tijd ver vooruit!

Amsterdam, een kolerestad

Meer weten over Amsterdam in de 19e eeuw en Sarphati? Bekijk de aflevering Amsterdam, een kolerestad, uit de VPRO-serie De IJzeren Eeuw.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.