Staande Mast route

Beleef de Amsterdamse grachten bij nacht! Schepen met een mast hoger dan 6 meter kunnen alleen ’s nachts door Amsterdam varen. Speciaal hiervoor is er de Staande mastroute. U kunt de route in 2 richtingen varen: vanaf de Westerkeersluis bij het IJ naar de Nieuwe Meersluis en andersom.

Lengte van de route: 7,7 km
Tijdsduur: ongeveer 2 uur

Uitleg over de route

De route is bedoeld voor schepen met een kruiplijnhoogte hoger dan 6 meter. Dat is de afstand vanaf het water tot het hoogste punt van uw boot.

Van het IJ naar de Nieuwe Meer

  • U kunt zich elke dag tot 23.00 uur aanmelden bij de Westerkeersluis. Roep daarvoor de sluismeester van Waternet op via kanaal 22 (VHF).
  • Wacht voor de spoorbrug en luister naar kanaal 69 (VHF). Tussen 00.00 en 02.30 uur bedienen we de Singelgrachtspoorbrug.

U vaart over het Westerkanaal, de Kattensloot, de Kostverlorenvaart en de Schinkel naar het zuiden. Daarbij gaat u onder 9 bruggen door. We openen de bruggen achter elkaar voor u. Bij de Nieuwe Meersluis roept u de sluismeester op via kanaal 22 (VHF). De Schinkelbruggen gaan voor u open en u bent op de Nieuwe Meer!

Van Nieuwe Meer naar het IJ

  • U kunt elke dag vanaf 23:56 uur onder de Schinkelbruggen bij de Nieuwe Meersluis door varen. Die staan dan open.
  • Roep de sluismeester van Waternet op via kanaal 22 (VHF). De sluis laat uw boot dan door.

U vaart over de Schinkel, de Kostverlorenvaart, de Kattensloot en het Westerkanaal naar het noorden. Daarbij gaat u onder 9 bruggen door. We openen de bruggen achter elkaar voor u. De laatste brug is de Singelgrachtspoorbrug. Die gaat open tussen 01.30 en 02.30 uur. U bent nu op het IJ.

Tips

  • De bruggen kunnen soms iets eerder of iets later open gaan dan hieronder staat. U bent altijd op tijd als u vóór 23.00 uur bij de bruggen bent.
  • Soms zijn er stremmingen op de route. U kunt dan niet meteen doorvaren. Houd daarom de berichten op vaarweginformatie.nl goed in de gaten.

Kaartje van de route

Download VaarWater

Vaart u vaker in en rond Amsterdam? Met de VaarWater app ziet u waar het druk is op de grachten. De app heeft ook allerlei mooie routes in en rond Amsterdam.

Lees meer