Staande Mast-route

Beleef de Amsterdamse grachten bij nacht! Schepen met een mast hoger dan 6 meter kunnen alleen ’s nachts door Amsterdam varen. Speciaal hiervoor is er de Staande Mast-route. U kunt de route in 2 richtingen varen: vanaf de Westerkeersluis bij het IJ naar de Nieuwe Meersluis en andersom.

Uitleg over de route

De route is bedoeld voor schepen met een kruiplijnhoogte hoger dan 6 meter. Dat is de afstand vanaf het water tot het hoogste punt van uw boot.

Tijdelijke aanpassing nachtelijke bediening

Van 7 juni tot en met 1 oktober 2022 sluit de brugbediening op de Staande Mast-route 3 nachten per week. Dat betekent dat het niet mogelijk is om 's nachts via de Kostverlorenvaarroute en via de spoorbrug Oosterdokdoorgang te varen:

 • Op maandag, dinsdag en woensdag is geen brugbediening op de Staande Mast-route van 00:00 uur tot 06:00 uur.
 • Vaarweggebruikers die gebruik willen maken van de Staande Mast-route kunnen via de alternatieve route Haarlem varen.

We passen de nachtelijke bediening tijdelijk aan zodat  er tijdens het vaarseizoen op drukke momenten voldoende personeel aanwezig is. Daarom zetten we op rustige momenten minder personeel in. De nachten van maandag, dinsdag en woensdag zijn vaak rustig.

Van het Nieuwemeer naar het IJ 

 • U kunt zich donderdag tot en met zondag tot 23:00 uur aanmelden bij de Nieuwemeersluis. Roep daarvoor de sluismeester van Waternet op via kanaal 22 (VHF). Hebt u geen marifoon? Dan kunt u zich aanmelden via het telefoonnummer 0900-9394.
 • Wacht voor de Schinkelbruggen op de aangewezen ligplaatsen. Vanaf 23:56 uur bedienen we de Schinkelbruggen.
 • Als u onder de Schinkelbruggen door bent, vaart u direct de Nieuwemeersluis in. Vaar door tot het einde van de sluis en meer goed af. Na het verlaten van de sluis komt u 9 bruggen tegen. Deze liggen over de Kostverlorenvaart. We openen de bruggen achter elkaar voor u. De Singelgrachtspoorbrug gaat open tussen 01:30 en 02:30 uur. U komt hierna nog langs 1 brug en dan bent u op het IJ.

Van het IJ naar de Nieuwemeer

 • U kunt zich donderdag tot en met zondag dag tot 23:00 uur aanmelden bij de Westerkeersluis. Roep daarvoor de sluismeester van Waternet op via kanaal 22 (VHF). Heeft u geen marifoon? Dan kunt u zich aanmelden via het telefoonnummer 0900-9394.
 • Wacht voor de Singelgrachtspoorbrug. Tussen 00:00 en 02:30 uur kunt u onder de brug door varen. Maak gebruik van de ligplaatsen die we daarvoor hebben aangewezen. Luister op de marifoon naar kanaal 69 (VHF).  
 • U vaart over de Kostverlorenvaart en de Schinkel naar het zuiden. Daarbij passeert u 9 bruggen. We openen de bruggen achter elkaar voor u. Bij de Nieuwe Meersluis roept u de sluismeester op via kanaal 69 (VHF). U vaart nu de sluis in. Vaar door tot het einde van de sluis en meer goed af. 
 • De Schinkelbruggen gaan voor u open en u bent op de Nieuwe Meer.

Tips

 • De bruggen kunnen soms iets eerder of iets later openen dan hieronder staat. U bent altijd op tijd als u vóór 23:00 uur bij de bruggen bent.
 • Soms zijn er stremmingen op de route. U kunt dan niet meteen doorvaren. Houd daarom de berichten op vaarweginformatie.nl goed in de gaten.

Kaartje van de route

Download VaarWater

Vaart u vaker in en rond Amsterdam? Met de VaarWater-app ziet u waar het druk is op de grachten. De app heeft ook allerlei mooie routes in en rond Amsterdam.

Lees meer over de Vaarwater-app