Staande Mast route

Beleef de Amsterdamse grachten bij nacht! Schepen met een mast hoger dan 6 meter kunnen alleen ’s nachts door Amsterdam varen. Speciaal hiervoor is er de Staande mastroute. U kunt de route in 2 richtingen varen: vanaf de Westerkeersluis bij het IJ naar de Nieuwe Meersluis en andersom.

Uitleg over de route

De route is bedoeld voor schepen met een kruiplijnhoogte hoger dan 6 meter. Dat is de afstand vanaf het water tot het hoogste punt van uw boot.

Van het Nieuwemeer naar het IJ 

  • U kunt zich elke dag tot 23.00 uur aanmelden bij de Nieuwemeersluis. Roep daarvoor de sluismeester van Waternet op via kanaal 22 (VHF). Heeft u geen marifoon? Dan kunt u zich aanmelden via het telefoonnummer 0900-9394.
  • Wacht voor de Schinkelbruggen op de aangewezen ligplaatsen. Vanaf 23.56 uur bedienen we de Schinkelbruggen.
  • Als u onder de Schinkelbruggen door bent, vaart u direct de Nieuwemeersluis in. Vaar door tot het einde van de sluis en meer goed af. Na het verlaten van de sluis komt u 9 bruggen tegen. Deze liggen over de Kostverlorenvaart. We openen de bruggen achter elkaar voor u. De Singelgrachtspoorbrug gaat open tussen 01.30 en 02.30 uur. U komt hierna nog langs door 1 brug en dan bent u op het IJ!

Van het IJ naar de Nieuwemeer

  • U kunt zich elke dag tot 23.00 uur aanmelden bij de Westerkeersluis. Roep daarvoor de sluismeester van Waternet op via kanaal 22 (VHF). Heeft u geen marifoon? Dan kunt u zich aanmelden via het telefoonnummer 0900-9394.
  • Wacht voor de Singelgrachtspoorbrug. Tussen 00:00 en 02.30 uur kunt u onder de brug door varen. Maak gebruik van de ligplaatsen die we daarvoor hebben aangewezen. Luister op de marifoon naar kanaal 69 (VHF).  
  • U vaart over de Kostverlorenvaart en de Schinkel naar het zuiden. Daarbij passeert u 9 bruggen. We openen de bruggen achter elkaar voor u. Bij de Nieuwe Meersluis roept u de sluismeester op via kanaal 69 (VHF). U vaart nu de sluis in. Vaar door tot het einde van de sluis en meer goed af. 
  • De Schinkelbruggen gaan voor u open en u bent op de Nieuwe Meer!

Tips

  • De bruggen kunnen soms iets eerder of iets later open gaan dan hieronder staat. U bent altijd op tijd als u vóór 23.00 uur bij de bruggen bent.
  • Soms zijn er stremmingen op de route. U kunt dan niet meteen doorvaren. Houd daarom de berichten op vaarweginformatie.nl goed in de gaten.

Kaartje van de route

Download VaarWater

Vaart u vaker in en rond Amsterdam? Met de VaarWater-app ziet u waar het druk is op de grachten. De app heeft ook allerlei mooie routes in en rond Amsterdam.

Lees meer over de Vaarwater-app