Project

Bouw rioolgemaal Postjesweg

Wordt aan gewerkt

Waternet bouwt in opdracht van de gemeente Amsterdam een nieuw rioolgemaal. Dit nieuwe gemaal vervangt het gemaal aan de Willem Roelofsstraat dat weggaat vanwege woningbouw op die plaats. Het rioolgemaal pompt het afvalwater uit de buurt naar de rioolwaterzuivering Amsterdam West.

Waarom een nieuw rioolgemaal?

Het stadsdeel Nieuw-West van Amsterdam gaat op de locatie van het gemaal aan de Roelofsstraat woningen bouwen. Het gemaal moet daarom verplaatst worden.

Over het nieuwe rioolgemaal

Met de bouw wordt ook de capaciteit van het huidige gemaal uitgebreid zodat het riool het afvalwater ook in de toekomst goed blijft afvoeren. Waternet en de gemeente Amsterdam hebben samen gekeken naar de juiste plek voor het nieuwe gemaal. Daarbij was de techniek belangrijk, maar ook de natuurlijke omgeving. Het grootste deel van het gemaal komt ondergronds, alleen een klein gebouw en enkele luiken zijn straks bovengronds te zien. Voor de fundering van het gemaal gebruiken we technieken die zorgen voor minder overlast voor de omgeving.

Aantrekkelijk voor planten en dieren

Het nieuwe gemaal wordt onderdeel van het nieuwe stadspark ‘Spoorpark’. Bij het ontwerp van het gemaal hebben we rekening gehouden met de natuur in de omgeving. Met verschillende maatregelen zorgen we dat het gemaal goed past in de natuur. Het gemaal is natuurlijk vormgegeven en is aantrekkelijk voor dieren en planten. Het nieuwe gemaal is het meest ‘natuurinclusieve gemaal’ van Amsterdam.

Wat betekent dit voor u?

  • Het voet- en fietspad aan de oost- en zuidzijde van de Postjesweg is niet altijd bereikbaar, fietsers en voetgangers worden omgeleid met gele omleidingsborden.
  • Mogelijk dat u geluidshinder ervaart door de inzet van bouwmaterieel voor het aanleggen van het nieuwe gemaal en de rioleringsleidingen. Ook kunt u hinder ervaren van het transport en het laden/lossen van groot materieel.
  • Tijdens de werkzaamheden kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw toilet, douche, vaatwasser en wasmachine.

Planning werkzaamheden

Maart 2021

Werkzaamheden tijdelijk leidingwerk vanaf huidige gemaal

Mei 2021

Start bouw nieuwe gemaal

April 2022

Werkzaamheden gereed