Slimme watermeters
IoT-technologieWe bereiden ons voor op een grootschalige vervanging van watermeters in ons voorzieningsgebied vanaf 2020. We willen de huidige watermeters vervangen door slimme watermeters, die op afstand uitleesbaar zijn en behalve de volumestroom ook andere metingen verrichten om het facturatie- en assetproces te optimaliseren. Ook kunnen ze alarmeren bij lekkage en foute metingen signaleren. Ze maken gebruik van beveiligde Internet of Things-technologie.
Samenwerking
Zowel onze technische als onze klantgerelateerde afdelingen hebben de ontwikkelingen op het gebied van slimme watermeters de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd. Ze hebben samengewerkt aan een businesscase, waarbij gebruik is gemaakt van externe expertise. Samen met diverse leveranciers ontwikkelen we de juiste watermeter voor Waternet.
Data
De communicatiemodule verstuurt de beschikbare data vanuit de watermeter naar ons IoT-Platform. De data worden niet gedeeld met externe partijen, maar alleen met de klanten. Het proces vindt plaats in een beveiligde omgeving die alleen toegankelijk is voor Waternet.
Voortgang
Als test hebben we een aantal slimme watermeters geplaatst bij collega’s die ook drinkwaterklant zijn bij Waternet. In eerste instantie testen we de connectiviteit (het op afstand uitlezen). In de volgende fase gaan we het facturatieproces doorlopen en testen. Dan worden ook de benodigde dashboards voor de testcases beschikbaar gesteld.
Nieuws
Omgevingswarmtekaart
Als beheerder van aquathermiebronnen heeft Waternet de omgevingswarmtekaart opgezet.
Thermisch infrarood & zonnepanelen
Waternet is bezig met een pilot om met drones inspecties uit te voeren van circa 14.000 zonnepanelen in Nieuwegein.
Drones – nieuwe projecten
Met drones kunnen we onze assets, gevels en daken inspecteren en controleren op lekkages. En het controleren van zonnepanelen op defecten.
Nieuwe Sanitatie
Nieuwe Sanitatie is een manier om die grondstoffen beter terug te kunnen winnen door het afvalwater gescheiden in te zamelen.