Slimme watermeters

IoT-technologie
06 september 2019

We bereiden ons voor op een grootschalige vervanging van watermeters in ons voorzieningsgebied vanaf 2020. We willen de huidige watermeters vervangen door slimme watermeters, die op afstand uitleesbaar zijn en behalve de volumestroom ook andere metingen verrichten om het facturatie- en assetproces te optimaliseren. Ook kunnen ze alarmeren bij lekkage en foute metingen signaleren. Ze maken gebruik van beveiligde Internet of Things-technologie.

Samenwerking

Zowel onze technische als onze klantgerelateerde afdelingen hebben de ontwikkelingen op het gebied van slimme watermeters de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd. Ze hebben samengewerkt aan een businesscase, waarbij gebruik is gemaakt van externe expertise. Samen met diverse leveranciers ontwikkelen we de juiste watermeter voor Waternet.

Data

De communicatiemodule verstuurt de beschikbare data vanuit de watermeter naar ons IoT-Platform. De data worden niet gedeeld met externe partijen, maar alleen met de klanten. Het proces vindt plaats in een beveiligde omgeving die alleen toegankelijk is voor Waternet.

Voortgang

Als test hebben we een aantal slimme watermeters geplaatst bij collega’s die ook drinkwaterklant zijn bij Waternet. In eerste instantie testen we de connectiviteit (het op afstand uitlezen). In de volgende fase gaan we het facturatieproces doorlopen en testen. Dan worden ook de benodigde dashboards voor de testcases beschikbaar gesteld.

Léon de la Porte Product Owner IoT