Het huishouden van de toekomst

22 februari 2019

Waternet laat in een showkeet zien hoe je de afvalstroom 'water' kan upcyclen en hoe het huishouden van de toekomst er uit zou kunnen zien. De naam UP-cycling komt voort uit het feit dat de materialen zodanig worden hergebruikt dat ze meer waarde krijgen en zij omhoog bewegen in de supply chain.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

De showkeet van Waternet laat zien welke mogelijkheden er zijn om een duurzaam huishouden te voeren. Waarschijnlijk worden die mogelijkheden al in de zeer nabije toekomst benut in de Noord-Amsterdamse wijk Buiksloterham en op IJburg. Het belangrijkste aspect van een duurzaam huishouden is het scheiden van afvalwater. In plaats van één rioolbuis voor het afvoeren van zowel toiletwater als douchewater en afwaswater, wordt het toiletwater via een vacuümtoilet apart afgevoerd. Daardoor is minder water nodig. Door het toiletwater apart te houden én minder water toe te voegen, kan dit worden vergist in een vergistingsinstallatie in de wijk. Behalve een werkend vacuümtoilet bevat de showkeet een douchewarmtewisselaar, een rainproof regenton, een voedselvermaler en nog diverse andere oplossingen voor een circulair huishouden.

Lees hier meer over het project 'nieuwe sanitatie'.

Kom kijken in onze showkeet!

We lenen onze showkeet regelmatig uit op festivals en evenmenten. Wil je gebruik maken van de showkeet, neem dan contact op met Johan van Vliet.

Afvalwater in de circulaire stad

Uit ons afvalwater kunnen we biogas, fosfaat en warmte terugwinnen. Deels gebeurt dat al bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar het kan veel efficiënter. Als we in nieuwe woonwijken gescheiden leidingen aanleggen voor zwart afvalwater (uit de WC) en voor grijs afvalwater kunnen we er maximaal grondstoffen en energie uit terugwinnen. Die kunnen bovendien direct hergebruikt worden in de wijk. Dat bespaart CO2, en bespaart ook op de water- en energierekening.
Neem met ons een kijkje in de toekomst en ontdek welke verbeteringen bijdragen aan een klimaatneutrale en circulaire stad.

Biogas en fosfaat uit zwart water

Uit poep en plas kunnen we biogas terugwinnen, en belangrijke meststoffen zoals fosfaat. Dat gaat het beste als er zo weinig mogelijk spoelwater bij zit.
Met vacuümriolen en vacuümtoiletten houden we het ‘zwarte’ afvalwater geconcentreerd en halen we er maximaal grondstoffen uit. Met een vacuümsysteem bespaar je zo’n 12.000 liter drinkwater per persoon per jaar. Dat is duurzaam, en prettig voor de portemonnee.
Uit groente- en fruitresten kunnen we extra biogas en fosfaat terugwinnen. Dat kan met een voedselvermaler in de keukengootsteen. Je hebt dan geen GF afvalbakje meer nodig en vuilniswagens hoeven minder vaak te rijden.

Warmte uit grijs water

Het ‘grijze’ spoelwater vanuit de keuken, douche en wasmachine bevat warmte. Die warmte kunnen we er uit halen, opslaan en opnieuw gebruiken. Bijvoorbeeld om je huis te verwarmen. Dat bespaart CO2 en energiekosten.
Grijs water is niet erg vervuild. Als we het apart houden van het water uit de toiletten kan het snel en eenvoudig gezuiverd worden. Ook dat bespaart energie.
In je eigen huis kun je warmte uit douchewater terugwinnen met een douchewarmtewisselaar.

Drinkwater in de circulaire stad

Het Amsterdamse drinkwater is van zeer goede kwaliteit, het is goedkoop, circulair en wordt duurzaam geproduceerd. Voor de productie gebruiken we oppervlaktewater dat onder meer wordt gezuiverd in de Amsterdamse waterleidingduinen. Het is een drinkwatersysteem om zuinig op te zijn.
In het drinkwater zit ‘s zomers warmte en ‘s winters koude. Die kunnen we er uit halen, opslaan en hergebruiken. Zo gaat Waternet vanaf eind 2016 koude vanuit een drinkwatertransportleiding leveren aan de Amsterdamse bloedbank Sanquin.

Johan van Vliet Adviseur educatie