Bellenscherm in Amsterdam blijft: vangt 1 ton plastic afval per jaar
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerWaternet zorgt er voor dat huishoudens en bedrijven in en om Amsterdam jaarlijks over 90 miljoen kubieke meter drinkwater kunnen beschikken. Dit drinkwater wordt op de productielocaties Leiduin (70%) en Weesperkarspel (30%) gemaakt. De grondstof voor het drinkwater van productielocatie
Leiduin is voornamelijk rivierwater uit het Lekkanaal, dat aangevuld is met natuurlijk duinwater. De voorzuivering van het rivierwater gebeurt in Nieuwegein, waarna het naar de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Vogelenzang wordt getransporteerd. Nadat het water de duinen is gepasseerd, vindt nog een nazuivering op de vestiging Leiduin plaats.
Van duinwater tot kraanwater
Voor productielocatie Weesperkarspel (Amsterdam Zuidoost) is het kwelwater uit de Bethunepolder bij Maarssen de belangrijkste grondstof voor de bereiding van het drinkwater. Indien de vraag naar drinkwater groot is en onvoldoende Bethunewater beschikbaar is, kan ook water uit het Amsterdam-Rijnkanaal worden ingezet. De voorzuivering van het ruwe water gebeurt op de vestiging Loenderveen, de nazuivering op de vestiging Weesperkarspel.
Van kwelwater tot kraanwater
Na de zuivering wordt het water via ons distributiestelsel verspreid naar onze klanten. Het maken van drinkwater is een technisch complex proces. In de bijgevoegde folder staat precies uitgelegd hoe het zuiveringsproces werkt.
Er wordt onderzocht waar in de stad nog een extra bellenscherm kan komen.
Lees meerAls beheerder van aquathermiebronnen heeft Waternet de omgevingswarmtekaart opgezet.
Lees meerWaternet is bezig met een pilot om met drones inspecties uit te voeren van circa 14.000 zonnepanelen in Nieuwegein.
Lees meerMet drones kunnen we onze assets, gevels en daken inspecteren en controleren op lekkages. En het controleren van zonnepanelen op defecten.
Lees meer