21 juli 2022

Droogte: genoeg drinkwater voor Amsterdam 

De droogte in Nederland blijft aanhouden. Dit kan effect hebben op de bronnen voor drinkwater. Waternet heeft voldoende drinkwater van goede kwaliteit voor Amsterdam en omgeving. We hebben al ervaring met eerdere droge jaren. We houden daarom de situatie goed in de gaten.

AWD vijver.jpgDe Amsterdamse Waterleidingduinen

Voldoende water van goede kwaliteit  

Waternet heeft op dit moment geen problemen met het leveren van drinkwater. Inwoners van Amsterdam en omgeving kunnen blijven rekenen op genoeg water van goede kwaliteit. 

Waternet maakt drinkwater vanuit rivier de Lek en van het continu aangevoerde grondwater (kwelwater) in de Bethunepolder. Zolang er genoeg water door de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt, hebben we genoeg drinkwater voor Amsterdam en omgeving.

Voorbereid op droge periodes 

Als het minder regent, is er minder afvoer van water vanuit de Rijn mogelijk. Tijdens de droge periode in de zomer van 2018 was er ook een lage afvoer vanuit de Rijn. Dit zorgde toen niet voor problemen voor Waternet. Als het lang droog of warm is, kunnen we extra water uit het Amsterdam-Rijnkanaal halen. Onze specialisten controleren de kwaliteit van het drinkwater zorgvuldig. 

Extra opslag in Amsterdamse Waterleidingduinen 

Waternet heeft nog een belangrijke escape. In geval van langdurige droogte kunnen we tot wel 3 maanden extra water uit de Amsterdamse Waterleidingduinen halen. Dit is een uitzonderlijke maatregel. Zelfs tijdens de droogte in 2018 was dit gelukkig niet nodig. 

Geniet van water, voorkom verspilling 

In een stad als Amsterdam kan het erg warm zijn. Het is dan belangrijk om voldoende water te kunnen gebruiken. Waternet vindt bewust watergebruik belangrijk. Ook al is er genoeg kraanwater, het is goed om zo weinig mogelijk water te verspillen. Zo bespaar je ook energie. Want het maken van water kost energie. Door minder water te gebruiken stoten we ook minder CO2 uit. 

Een paar tips om water te besparen: 

  • Douche wat korter en kouder  
  • Gebruik voor de tuin regenwater in plaats van drinkwater  
  • Zet de vaatwasser pas aan als het apparaat vol is 
  • Was kleding in de wasmachine op koudere stand en gebruik minder wasmiddel  
  • Zwem in de natuur in plaats van een badje in de tuin 


Meer tips om thuis water te besparen

Meer nieuws, tweets en blogs

De drijfvuilvissers lossen ook veel klachten op. Dit keer een klaggie op de Weesperzijde. Een treurwilg. Een tevreden afloop met toch ook wat mineur..., doei-doei! 🌳💦😀😢 Check weer een nieuw #vlog via https://t.co/ojYnXoGXrX #RTgraag

Met een helikopter bodemonderzoek doen voor drinkwater in de toekomst, hoe dan? 🚁💦🤔 https://t.co/kTvvP05BOd #RTgraag @PWNwaternatuur

In de Amsterdamse Waterleidingduinen wordt sinds 2021 de oostelijke oever van het Westerkanaal afgegraven. Een bijzondere natuurvriendelijke oever wordt gecreëerd. #Podcast Tierelier, @boswachterawd en vogeldeskundige Cecile nemen je mee langs het kanaal https://t.co/dWv83eQF67

Met een helikopter bodemonderzoek doen voor drinkwater in de toekomst, hoe dan? 🚁💦🤔 https://t.co/kTvvP0mEQd #RTgraag @PWNwaternatuur