Zwemwater

Veilig zwemwater bij u in de buurt? Bij officiële zwemplekken weet u zeker of het water schoon is. Vind zwemwater met de Zwemwater app of op zwemwater.nl. Hier ziet u of de kwaliteit van het zwemwater goed is.

Groepje mensen springt in het water

Officiële zwemplakken

In de gratis app Zwemwater en op zwemwater.nl staan 800 officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden goed gecontroleerd. Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl of de app of uw zwemplek veilig is! Ook staan hier waarschuwingen als het water tijdelijk van slechte kwaliteit is.

In de app vindt u ook handige extra informatie. Zoals hoe u bij het zwemwater komt en of er plaats is voor uw auto. En waar u in de buurt ergens iets kunt eten of drinken.

 

Zwemwater Amsterdam  

Als het warm is zwemmen veel Amsterdammers in onze grachten, kanalen en plassen. Dat is fijn, want bewegen is gezond. Ook is verkoeling tijdens hete zomers meer dan welkom. Aan zwemmen in open water zitten ook risico’s. Wees dus voorzichtig. Pas op voor boten en spring niet van de brug af!  

Op zoek naar veilige zwemplekken in Amsterdam? Het zwembad is de meest veilige plek om het water in te gaan. Of kies voor een officiële zwemplek in of rond de stad. Bijvoorbeeld de Nieuwe Meer of Strand IJburg. Kijk op de zwemwaterkaart van Amsterdam voor een overzicht van Amsterdamse buitenbaden, officiële zwemplekken en pierenbadjes. Officiële zwemplekken rond Amsterdam staan ook op  zwemwater.nl en in de Zwemwater app. 

Pas op met zwemmen op niet-officiële plekken

U kunt ook op niet-officiële zwemplekken zwemmen. Bijvoorbeeld in een kanaal of in een plas bij u in de buurt. Maar het water kan vervuild of onveilig zijn. Ook kunnen er boten varen. Of er liggen obstakels onder water, zoals fietswrakken. Wees dus altijd voorzichtig als u zwemt in open water. Gaat u toch zwemmen op een niet-officiële plek? Houd dan rekening met de risico’s:

  • Zwemmen in de grachten is gevaarlijk door de boten die er varen. Als zwemmer bent u moeilijk te zien. Spring ook niet van bruggen in het grachtenwater.
  • Zwem na een harde regenbui niet in sloten en grachten. Er kan dan water uit het riool in het grachtenwater zitten.
  • Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie.
  • Zwem niet in de buurt van dode dieren, zoals vissen of vogels. Of op plekken waar veel vogelpoep ligt. Raak geen dode dieren aan.

Kwaliteit zwemwater meten

In het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht controleren we de kwaliteit van het zwemwater. Amsterdam hoort bij dit gebied. We meten de waterkwaliteit op officiële zwemplekken. Hierbij kijken we vooral naar bacteriën en blauwalg.

Waterkwaliteit grachten Amsterdam

Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen. U bent in het water moeilijk te zien.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die kan zorgen voor vervelende klachten. Blauwalg ligt in een laag op het water en zorgt voor irritaties aan uw ogen en huid. Als u water inslikt kan het gif van de bacterie zorgen voor hoofdpijn, diarree en koorts. Ook van veel andere bacteriën in het water kunt u goed ziek worden.

Blauwalg melden

U herkent blauwalg aan een blauwe of groene gloed in het water. Ziet u ergens blauwalg en staat het nog niet op zwemwater.nl? Geef het dan door aan de provincie Noord-Holland of Utrecht. Stuur een bericht met de plek en foto naar zwemwater@rudnhn.nl (Noord-Holland) of zwemwater@rudutrecht.nl (Utrecht).

Vragen over de kwaliteit van het zwemwater?

Stel uw vraag via de zwemwatertelefoon van uw provincie. Voor Noord-Holland belt u met (088) 10 21 300, in de provincie Utrecht met (030) 70 23 333.