Gemengd riool

In de nieuwe wijken in Amsterdam werken de riolen anders dan in de oude wijken. Lees hier hoe Amsterdamse riolen werken.

Nieuwe wijken: regenwater en afvalwater apart

In de nieuwe delen van Amsterdam ligt een gescheiden rioolstelsel. ‘Gescheiden’ betekent dat wij het regenwater los van het afvalwater afvoeren. Afvalwater is vuil water uit bijvoorbeeld toilet en douche. Het regenwater gaat direct naar het oppervlaktewater. Denk aan een rivier, kanaal of vijver. Het afvalwater maken we eerst schoon.

Oude wijken: regenwater en afvalwater door elkaar

In de oude wijken komen het regenwater en het afvalwater in hetzelfde riool terecht. Bij droog weer en normale regen stroomt dit water naar een rioolgemaal. Dat is een pomp die vies water naar de waterzuivering pompt. Daar maken wij het water schoon. Het schone water komt daarna in een rivier of kanaal (oppervlaktewater) terecht.

Tijdens hevige regenbuien kan het riool het water niet altijd direct afvoeren. Dit komt ongeveer 4 keer per jaar voor. Dat water vangen we op in grote opvangbakken. Het meeste vuil zakt vanzelf naar de bodem. Is zo'n bak helemaal volgelopen met water, dan stroomt het teveel aan water de gracht in.

Als het riool weer leeg genoeg is, pompen we al het water uit de bakken. Dan stromen het water en het vuil via het riool naar de zuivering. De opvangbakken zijn weer leeg om het water van een volgende bui op te vangen.

Meer over de Amsterdamse riolen

Bekijk voor informatie over de Amsterdamse riolen het filmpje: 

Aansluiting riool regelen

Wilt u een aansluiting op het riool regelen? Vul dan het formulier aansluiting drinkwater en riolering aanvragen, wijzigen of opzeggen in.