Het riool in Amsterdam
In de nieuwe wijken in Amsterdam werken de riolen anders dan in de oude wijken. Lees hier hoe Amsterdamse riolen werken.
Nieuwe wijken: regenwater en afvalwater apart
In de nieuwe delen van Amsterdam ligt een gescheiden rioolstelsel. Dit betekent dat het regenwater los van het afvalwater opgevangen wordt. Het regenwater gaat direct naar een rivier, kanaal of vijver (oppervlaktewater). Afvalwater is vuil water uit bijvoorbeeld toilet en douche. Dit afvalwater maken we eerst schoon. Pas daarna gaat het naar het oppervlaktewater.
Oude wijken: regenwater en afvalwater door elkaar
In de oude wijken komen het regenwater en het afvalwater in hetzelfde riool terecht. Bij droog weer en normale regen stroomt dit water naar een rioolgemaal. Dat is een pomp die vies water naar de waterzuivering pompt. Daar maken wij het water schoon. Het schone water komt daarna in een rivier of kanaal (oppervlaktewater) terecht.
Tijdens hevige regenbuien kan het riool het water niet altijd direct afvoeren. Dit komt ongeveer 4 keer per jaar voor. Dat water vangen we op in grote opvangbakken. Het meeste vuil zakt vanzelf naar de bodem. Is zo'n bak helemaal volgelopen met water, dan stroomt het teveel aan water de gracht in.
Als het riool weer leeg genoeg is, pompen we al het water uit de bakken. Dan stromen het water en het vuil via het riool naar de zuivering. De opvangbakken zijn weer leeg om het water van een volgende bui op te vangen.
Meer over de Amsterdamse riolen
Bekijk voor informatie over de Amsterdamse riolen het filmpje:
U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.
Aansluiting riool regelen
Wilt u een aansluiting op het riool regelen? Vul dan het formulier aansluiting drinkwater en riolering aanvragen, wijzigen of opzeggen in.