E. coli

E. coli is een bacterie die in de darmen van mensen en dieren voorkomt. De bacterie wordt daarom ook wel poepbacterie genoemd. E. coli komt bijna nooit in ons drinkwater terecht. Gebeurt dit toch? Dan laten we u dat zo snel mogelijk weten. Als u het binnenkrijgt kunt u er ziek van worden. U kunt klachten krijgen zoals diarree en buikkrampen.

Wat is E. coli?

De E. colibacterie heet voluit Escherichia coli. De bacterie woont in onze darmen en is meestal onschuldig. We hebben hem zelfs nodig. Bijvoorbeeld voor het afbreken van voedsel. Sommige E. colibacteriƫn zijn schadelijk. Als u voedsel eet of water drinkt waar deze bacterie in zit, kunt u er ziek van worden. De E. coli kunt u niet zien of proeven.

Is de E. coli gevaarlijk?

Er zijn veel verschillende soorten E. colibacteriƫn. Van sommigen kunt u ziek worden. Vooral zieke mensen, zwangere vrouwen en ouderen zijn hier vatbaar voor.

E. coli kan de volgende klachten veroorzaken:

  • diarree, soms met bloed
  • buikkrampen en buikpijn
  • braken
  • misselijkheid

Als u deze klachten hebt, neem dan contact op met de huisarts.

Kan de bacterie in mijn drinkwater komen?

E. coli komt van nature voor in ons milieu. In onze waterzuivering halen we de bacterie uit het drinkwater. De bacterie zit dus normaal gesproken gelukkig niet in ons drinkwater. Toch kan E. coli er per ongeluk in terechtkomen. Het water is dan vervuild. Dit gebeurt heel soms als er een lekkage is geweest. Of als de waterleiding open is geweest, bijvoorbeeld voor werkzaamheden. Of als een graafmachine per ongeluk een waterleiding raakt.

Hoe weten we of het water vervuild is?

We controleren iedere dag op tientallen plekken de kwaliteit van ons drinkwater. Vermoeden we dat het water vervuild is? Dan doen we extra controles om zeker te weten dat het water veilig is.

Hoe weet ik of er in mijn drinkwater E. coli zit?

We laten het u altijd weten als uw drinkwater besmet is. Als het alleen bij u in de buurt is sturen we u een brief. Speelt het probleem in een groter gebied? Dan informeren we u ook via onze website, sociale media en nieuwsmedia.

Wat moet ik doen als er E. coli in mijn drinkwater zit?

We geven het advies om het drinkwater eerst te koken voordat u het drinkt. U krijgt hier altijd een bericht over van ons. Kook het kraanwater 3 minuten voordat u het gebruikt voor:

  • Drinken
  • Koffie, thee, limonade of flesvoeding
  • Tandenpoetsen
  • Koken
  • Wassen van groenten of fruit
  • Drinkwater voor huisdieren

Meer over kookadvies

Hoe krijgt Waternet de bacterie weer uit het drinkwater?

We spoelen de leidingen door met schoon water. Dat is vaak al genoeg.