Waterfilters voor drinkwater: nodig of overbodig?

Misschien hebt u ze wel eens gezien: waterkannen met daarin een waterfilter. Steeds vaker krijgen we vragen of zo’n waterfilter nodig is. Daar kunnen we duidelijk over zijn: nee. Het Amsterdamse drinkwater hoort bij het schoonste drinkwater van de wereld. We laten de kwaliteit van het water nog beter controleren dan bronwater. U kunt het water uit de kraan dus veilig drinken.

Voordat er water uit uw kraan komt gaat er van alles aan vooraf. Water uit verschillende bronnen maken we in meerdere stappen schoon. Eerst halen we de grotere stukjes vuil uit het water. Daarna filteren we het water met zand en grind. Dan wordt het water gezuiverd in de natuur: in de Amsterdamse Waterleidingduinen of in de Waterleidingplas. Daarna komt het water in een van onze waterzuiveringen aan. Daar filteren we het water nog verder. We halen kalk uit het water en schadelijke stoffen, zoals medicijnresten en bestrijdingsmiddelen. Het water is ruim 3 maanden onderweg voordat het schoon uit uw kraan komt.

Lees waar uw drinkwater vandaan komt

Keuringsdienst van waarde: Waterfilters

Het programma Keuringsdienst van waarde onderzocht hoe het zit met waterfilters. De filters worden steeds vaker online of aan de deur verkocht. Klopt het allemaal wel wat verkopers zeggen? Zitten er echt nog zoveel schadelijke stoffen in het drinkwater? De Keuringsdienst van waarde ging langs bij onze collega Jan Peter van der Hoek. Hij is hoogleraar drinkwatertechnologie aan de TU Delft en directeur Innovatie bij Waternet.

Bekijk de aflevering van de Keuringsdienst van waarde

In de aflevering laat Jan Peter zien dat we in onze waterzuiveringen al het vuil en schadelijke stoffen uit het water halen. Dit doen we onder andere met een filter van actieve kool. Zo'n filter van kool zit ook in een thuisfilter, maar dan veel kleiner. Heeft het dan nog zin om het water thuis ook nog door een filter te halen? "Nee, dat vind ik niet", antwoordt Jan Peter. "Water wordt volgens hetzelfde idee gezuiverd als in de thuisfilters. En wij controleren de kwaliteit van het water."

Collega Jan Peter van der Hoek laat zien hoe we water schoonmaken in het programma Keuringsdienst van waarde.

Ook waterdeskundige Roberta Hofman van instituut KWR is in de uitzending duidelijk: "Ik denk dat we het beste drinkwater van de wereld hebben. Wat de mensen met een eigen filter nog uit het water halen? Ik vraag het me echt af. Ik weet zeker dat die filters sommige stoffen uit het water kunnen halen, maar die stoffen zitten er niet meer in."

Deurverkoop waterfilter in Amsterdam

Er zijn in Amsterdam verkopers actief die langs de deuren gaan. Ze zeggen dat u een waterfilter nodig hebt en proberen u deze te verkopen met een speciaal aanbod. Soms zeggen ze zelfs dat ze van Waternet of de gemeente Amsterdam zijn. Trap er niet in! Natuurlijk mag u zelf beslissen of u een waterfilter koopt, maar het is zeker niet nodig. U kunt het kraanwater meteen veilig uit de kraan drinken.


Meer over uw drinkwater