Zwemwater

Veilig zwemwater bij u in de buurt? Bij een officiële zwemplaats weet u zeker dat het water schoon is. Vind zwemwater met de Zwemwater app.


Strand Zuidoever aan de Gaasperplas, Amsterdam-Zuidoost.

Waar vind ik veilig zwemwater?

In de gratis app Zwemwater en op zwemwater.nl staan 800 officiële zwemplekken in Nederland. Deze plekken worden goed gecontroleerd. In Amsterdam en omgeving (het gebied van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht) controleert Waternet het water van de officiële zwemplekken. We kijken vooral naar bacteriën en blauwalg.

Kijk dus altijd eerst op zwemwater.nl of de app of uw zwemplek veilig is!


 

In de app vindt u ook handige extra informatie. Zoals hoe u bij het zwemwater komt en of u er plaats is voor uw auto. En waar u in de buurt ergens iets kunt eten of drinken.

Zwemmen in Amsterdam  

In Amsterdam zijn er een aantal officiële zwemplekken waar u lekker buiten kunt zwemmen, zoals:

 • Sloterstrand (Sloterplas)
 • De Oeverlanden (het Nieuwe Meer)
 • Speelvijver-Noord en Strand Zuidoever (Gaasperplas)
 • De Grote Speelweide (Amsterdamse Bos)
 • Strand Diemerpark (Diemerpark)
 • Strand Blijburg (IJburg)
 • Strand en Speelsloot de Hoge Dijk
 • Ouderkerkerplas Strand (Ouderkerkerplas)

U kunt in de stad ook afkoelen in een  buitenzwembad, pierenbadje of waterspeeltuin. U vindt ze allemaal op de kaart van de gemeente Amsterdam.

Grachten Amsterdam

Het water in de Amsterdamse grachten is schoner dan ooit. Maar de grachten en de Amstel zijn geen officieel zwemwater. Door boten kan het zelfs gevaarlijk zijn om hier te zwemmen. U bent in het water moeilijk te zien.

Blauwalg

Blauwalg is een bacterie die kan zorgen voor vervelende klachten. Blauwalg ligt in een laag op het water en zorgt voor irritaties aan uw ogen en huid. Als u water inslikt kan het gif van de bacterie zorgen voor hoofdpijn, diarree en koorts. Ook van veel andere bacteriën in het water kunt u goed ziek worden.

Blauwalg melden

U herkent blauwalg aan een blauwe of groene gloed in het water. Ziet u ergens blauwalg en staat het nog niet op zwemwater.nl? Geef het dan door aan de provincie Noord-Holland of Utrecht. Stuur een bericht met de plek en foto naar zwemwater@rudnhn.nl (Noord-Holland) of zwemwater@rudutrecht.nl (Utrecht).

Pas op met zwemmen op andere plekken

Gaat u toch zwemmen op een niet-officiële plek? Houd dan rekening met de risico’s:

 • Zwemmen in de grachten is gevaarlijk door de boten die er varen. Als zwemmer bent u moeilijk te zien. Spring ook niet van bruggen in het grachtenwater.
 • Zwem na een harde regenbui niet in sloten en grachten. Er kan dan water uit het riool in het grachtenwater zitten.
 • Zwem niet op plaatsen waar schepen varen of in de buurt van een gemaal, sluis of waterzuivering. Of in de buurt van industrie.
 • Zwem niet in de buurt van dode dieren zoals vissen of vogels of waar veel vogelpoep ligt. Raak geen dode dieren aan.

Vragen over de kwaliteit van het zwemwater?

Stel uw vraag via de zwemwatertelefoon van uw provincie. Voor Noord-Holland belt u met (088) 10 21 300, in de provincie Utrecht met (030) 70 23 333.