Waarom is mijn jaarafrekening zo hoog?

Een hoge jaarafrekening is natuurlijk geen leuke verrassing. Bekijk de mogelijke redenen voor een hoge jaarafrekening.

1. U hebt meer water verbruikt dan verwacht

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een hoger waterverbruik:

  • U woont met meer personen dan vorig jaar.
  • U bent vaker thuis.
  • U had een lekkage.

Benieuwd of u meer of minder water verbruikt dan gemiddeld? Kijk dan bij gemiddeld waterverbruik. Hier leest u ook tips om water te besparen.

2. Uw meterstand is geschat

Geeft u de meterstand niet door? Dan maken wij voor u een schatting van uw verbruik van afgelopen jaar. Onze schatting kan hoger zijn dan het verbruik waarvoor u hebt betaald. Geef daarom altijd uw meterstand door. Zo betaalt u nooit te veel!

3. U bent een nieuwe klant

Krijgt u nog niet zo lang drinkwater van Waternet? Dan weten we nog niet precies wat uw verbruik is. U betaalt dan op basis van het aantal personen. Woont u bijvoorbeeld met 2 personen? Dan gaan we uit van een verbruik van 100 m³ per jaar (1 m³ = 1.000 liter water). Als uw echte verbruik hoger is, betaalt u dus meer bij de jaarafrekening.

Handig: na de jaarafrekening krijgt u automatisch een nieuw termijnbedrag. Dit bedrag past beter bij uw echte verbruik. U kunt uw termijnbedrag ook laten aanpassen.

4. U had de meterstand lang niet doorgegeven

Geeft u meerdere jaren uw meterstand niet door? Dan weten we niet hoeveel water u echt verbruikt. We maken dan een schatting. Als u dan de meterstand weer doorgeeft, kan uw jaarafrekening plotseling hoger zijn. Dit komt omdat uw termijnbedrag eigenlijk te laag was.

Met andere woorden: u verbruikt meer water dan u betaalt. Uw jaarafrekening is dan hoger. Na het doorgeven van de meterstand betaalt u namelijk pas voor uw echte verbruik.

Zelf controleren

Twijfelt u nog? U kunt zelf controleren of de meterstand op uw jaarafrekening klopt. Vergelijk de stand van vandaag met die op de jaarafrekening:

  • Is de stand van vandaag iets hoger? Dat kan kloppen. U hebt sinds het doorgeven van de meterstand natuurlijk water verbruikt.
  • Is de stand van vandaag opvallend hoger? Dan is er misschien iets aan de hand. Controleer uw watermeter.
  • Is de stand lager? Dan hebben wij een verkeerde inschatting gemaakt. Of u hebt misschien de verkeerde stand doorgegeven. Geef volgend jaar de juiste meterstand door.

Nieuw termijnbedrag

Goed om te weten: met de jaarafrekening krijgt u automatisch een nieuw termijnbedrag. Dit nieuwe bedrag houdt rekening met uw verbruik van afgelopen jaar. Handig, want zo betaalt u het juiste bedrag voor uw drinkwater. En hoeft u waarschijnlijk bij de volgende jaarafrekening niet extra te betalen.