Innovatiekas in Prodock

22 maart 2019

In Prodock, de innovatiehub voor circulaire economie in de Amsterdamse haven, is medio 2018 de Innovatiekas van Waternet geopend. In de Innovatiekas willen we innovaties versnellen.

In dit korte filmpje zijn beelden van de opening te zien:

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.

Kruisbestuiving

Waternetters kunnen in de kas samenwerken met studenten en ondernemers. We hopen dat daardoor meer kruisbestuiving ontstaat tussen verschillende disciplines. De Innovatiekas is de thuisbasis van onze dronepiloten, die hier ook nieuwe toepassingen ontwikkelen voor onze vliegende drones. Ook wordt gewerkt aan de zelfvarende drijfvuilvisboot Nautonomous en aan Emily, de waterdrone die obstakels onder het wateroppervlak met een onderwatersonar snel in beeld kan brengen, zodat we ze efficiënt kunnen verwijderen. Ook is een 3D-printworkshop gehouden voor  collega’s van de afdeling Techniek die kunststof en metaalbewerking doen. In Prodock is ook de Calcietfabriek van Waternet en AquaMinerals gevestigd. Met deze fabriek kunnen we de kalk die Waternet tijdens het zuiveren uit het drinkwater haalt opnieuw gebruiken.

Staatsbezoek

Eind november 2018 bezocht mevrouw Halimah Yacob, de president van Singapore, Nederland op uitnodiging van koning Willem-Alexander, voor een staatsbezoek dat in het teken stond van innovatie en economie. Daarbij werd ook de Innovatiekas van Waternet bezocht en werden enkele innovaties toegelicht waaraan Waternet werkt, zoals de 'Digitale gracht', een dashboard waarmee schepen worden gemonitord en overlast en gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen.

Foto: Mr Mohamad, de echtgenoot van president Halimah, test de geluidssensor van de slimme boei. Deze zogenaamde iBoei detecteert passerende boten.

Met behulp van slimme camera's en geluidssensoren verzamelt het systeem informatie over het waterverkeer, dat hiermee op de hoogte wordt gebracht met real-time informatie. Ook is verteld over de drijfvuilvisboot Nautonomous en de sonarboot Emily. Als je vragen hebt of de kas een keer wilt bezoeken of daar wilt samenwerken, kun je contact opnemen met John de Rouw of Berry Bontje.

John de Rouw Trekker Informatiegedreven (SMART) bedrijfsvoering
Berry Bontje Adviseur Prodock