Loden leidingen in huis

Ons drinkwater is van hoge kwaliteit. Toch kan er te veel lood in uw drinkwater zitten. Dat komt dan door loden waterleidingen in uw huis. Of doordat nieuwe kranen of leidingen tijdelijk lood afgeven. Dit lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Een watermeter met aan de rechterkant een loden leiding.

Het RIVM heeft een rapport uitgebracht over oude loden waterleidingen en nieuwe kranen in huis. Te veel lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 

Daarom geeft de Gezondheidsraad gebruiksadviezen wanneer er oude loden waterleidingen of nieuwe kranen in huis zitten. Deze adviezen vindt u ook op deze pagina

Oude loden leidingen

Woont u in een huis dat gebouwd is vóór 1960? Dan kunnen er nog oude waterleidingen van lood in uw huis zitten. Vroeger was het normaal om loden waterleidingen te gebruiken, binnen en buiten het huis. Via deze leidingen kunnen kleine deeltjes lood in uw drinkwater terechtkomen. Te veel lood in het water kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Waternet heeft in de jaren ’90 alle loden leidingen buiten de huizen (tot aan de hoofdkraanopstelling) vervangen door andere leidingen. Maar de waterleidingen in het huis (binnenwaterleidingen) kunnen nog deels van lood zijn.

Weet Waternet of er loden leidingen in mijn huis zitten?

Nee. Dat kan alleen de eigenaar van de woning weten. Bij het verbouwen en opknappen van huizen worden loden leidingen vaak al vervangen.

Hoe herken ik een loden waterleiding in mijn huis?

Zoek eerst op waar uw watermeter zit. Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel. En soms in het toilet, badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur. Aan beiden kanten van de watermeter loopt de waterleiding. Hebt u geen watermeter? Zoek dan de hoofdkraanopstelling.

Een loden waterleiding herkent u makkelijk op 2 manieren:

  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.
  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen.

Bekijk ook het filmpje van onze collega’s van waterbedrijf Dunea over het herkennen van loden leidingen.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.


Een erkende monteur kan controleren of u loden leidingen hebt. Vind een vakman via www.technieknederland.nl.

Wie vervangt loden leidingen?

De huiseigenaar is zelf verantwoordelijk voor de waterleidingen in het huis. Woont u in een huurhuis? Dan is het de taak van de eigenaar of woningcorporatie om loden leidingen te vervangen.

Ik heb loden leidingen, wat nu?

Als u loden leidingen hebt, geeft de Gezondheidsraad een aantal adviezen:

  • Zwangere vrouwen en kinderen t/m 7 jaar: drink geen water uit uw kraan, maar water uit flessen
  • Kinderen van 8 t/m 17 jaar: drink maximaal 1 liter kraanwater per dag
  • Volwassenen: drink maximaal 3 liter kraanwater per dag

Gebruikt u 8 uur lang geen water in uw huis? Bijvoorbeeld ’s nachts of als u werkt? Drink dan niet meteen uw kraanwater maar spoel eerst de wc door, neem een douche of zet de kraan 2 minuten open.

 

Nieuw huis of nieuwe kraan?

Een nieuwe waterleiding in huis of een nieuwe kraan kan de eerste 3 maanden lood of andere metalen afgeven aan het drinkwater. Hieronder leest u wat u kunt doen.

Nieuwe kraan

Zet nieuwe kranen 10 seconden open voordat u het water drinkt. Na 3 maanden kunt u de kraan weer gewoon gebruiken, zonder extra doorspoelen.

Nieuwe waterleiding

Nieuwe waterleidingen in huis kunnen tijdelijk metaal afgeven aan het water. Gebruikt u 8 uur lang geen water in uw huis? Bijvoorbeeld ’s nachts of als u werkt? Drink dan niet meteen uw kraanwater maar spoel eerst de wc door, neem een douche of zet de kraan 2 minuten open. Na 3 maanden kunt u water gebruiken zonder doorspoelen.

 

Meer informatie