Loden leidingen in huis

Woont u in een woning van voor 1960? Dan kan er te veel lood in uw drinkwater zitten. Dat komt dan door oude loden waterleidingen in huis. Te veel lood kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook nieuwe kranen of leidingen kunnen tijdelijk lood afgeven.

In een aantal oude woningen in Amsterdam is te veel lood in het drinkwater gevonden. Dat komt door oude loden waterleidingen in de huizen. Het gaat onder andere om de wijken Tuindorp Nieuwendam en Tuindorp Buiksloot in Amsterdam-Noord.

We begrijpen goed dat bewoners zich zorgen maken over hun drinkwater. Want schoon drinkwater is voor iedereen ontzettend belangrijk. Denkt u dat u loden leidingen hebt? Hier leest u wat u kunt doen.

Oude loden leidingen

In woningen die gebouwd zijn voor 1960 kunnen nog oude waterleidingen van lood liggen. Via deze leidingen kunnen kleine deeltjes lood in uw drinkwater terechtkomen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Waternet heeft in de jaren '90 de loden leidingen buiten de huizen (tot aan de hoofdkraan) vervangen. Maar de waterleidingen in het huis kunnen nog deels van lood zijn.

Weet Waternet of er loden leidingen in mijn huis zitten?

Nee. Dat kan alleen de eigenaar van de woning weten. Bij het verbouwen en opknappen van huizen worden loden leidingen vaak al vervangen.

Hoe kan ik loden leidingen herkennen?

  • Zoek eerst op waar uw watermeter zit. Die zit meestal in uw meterkast of bij de cv-ketel. En soms in het toilet, badkamer, keuken of het luik onder uw voor- of achterdeur. Aan beide kanten van de watermeter loopt de waterleiding.
  • Hebt u geen watermeter? Zoek dan de hoofdkraan.

Een loden waterleiding (hier rechts van de watermeter) herkent u aan de donkere, grijze kleur

Een loden waterleiding herkent u makkelijk op 2 manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.

Bekijk ook het filmpje van onze collega’s van waterbedrijf Dunea over het herkennen van loden leidingen.

Video geblokkeerd.

U kunt deze video niet bekijken omdat tracking cookies uit staan. Lees meer op de privacy- en cookiespagina.


Een erkende monteur kan controleren of u loden leidingen hebt. Vind een vakman via www.technieknederland.nl.

Ik heb loden leidingen, wat nu?

Laat loden leidingen in uw huis vervangen.

  • Bent u eigenaar van de woning? Dan kunt u dat zelf (laten) doen.
  • Bent u huurder? Vraag dan de eigenaar of woningcorporatie om dit te doen. Deze is dit niet verplicht.

Lood en gezondheid

Kunt u de loden leidingen niet meteen (laten) vervangen? En wilt u weten of u uw drinkwater kunt drinken? Op de website van de GGD Amsterdam vindt u alles over loden leidingen en gezondheid.

Kan ik mijn drinkwater laten testen?

Weet u niet of u loden leidingen hebt? En wilt u weten of er te veel lood in uw drinkwater zit? Dan kunt u uw drinkwater laten testen.

  • Bent u huurder? Neem dan contact op met uw woningcorporatie of verhuurder.
  • Bent u eigenaar van de woning? Dan kunt u uw water laten testen door een erkend waterlaboratorium.

Nieuw huis of nieuwe kraan?

Een nieuwe waterleiding in huis of een nieuwe kraan kan de eerste 3 maanden lood of andere metalen afgeven aan het drinkwater. Hieronder leest u wat u kunt doen.

Nieuwe kraan

Zet nieuwe kranen 10 seconden open voordat u het water drinkt. Na 3 maanden kunt u de kraan weer gewoon gebruiken, zonder extra doorspoelen.

Nieuwe waterleiding

Nieuwe waterleidingen in huis kunnen tijdelijk metaal afgeven aan het water. Gebruikt u 8 uur lang thuis geen water? Bijvoorbeeld ’s nachts of als u werkt? Drink dan niet meteen uw kraanwater. Spoel eerst de wc door, neem een douche of zet de kraan 2 minuten open. Na 3 maanden kunt u water gebruiken zonder doorspoelen.

Meer informatie

  • Op het Drinkwaterplatform leest u meer over loden waterleidingen in huis.
  • Het RIVM heeft in 2019 een rapport uitgebracht over oude loden waterleidingen en nieuwe kranen in huis.