De waterhardheid in Amsterdam en omgeving

Het is handig om te weten hoe hard uw drinkwater is, bijvoorbeeld als u een wasmachine koopt. Hoe harder uw drinkwater is, hoe meer kalk en magnesium erin zit. Het drinkwater van Waternet is zacht: 7,8 graden DH (Duitse Hardheid).

Lage waterhardheid

De waterhardheid van het kraanwater van Waternet is gemiddeld 7,8 graden DH (Duitse Hardheid). Dat is een lage hardheid. Er zit dus weinig kalk en magnesium in ons drinkwater. Alle klanten van Waternet krijgen water van dezelfde hardheid. 

Zacht water: goed voor uw wasmachine en het milieu

Sinds 2015 komt er zachter water uit uw kraan. Voor die tijd was de hardheid van ons water nog 8,4 graden DH. Zacht water, zoals het water van Waternet, is niet alleen beter voor apparaten zoals uw CV-ketel, (af)wasmachine en waterkoker. Maar het is ook goed voor het milieu. Wist u dat u met zacht water minder wasmiddel hoeft te gebruiken? Op de verpakking van uw wasmiddel staat hoeveel.

Ons water is met 7,8 graden DH dus zacht. Tussen 8 en 12 graden DH noemen we de waterhardheid gemiddeld. Pas als water harder is dan 12 graden DH spreken we van hard water.

Handig om te weten

In ons land is de waterhardheid gemiddeld 8 graden DH. Een waterontharder is bij deze waterhardheid niet nodig. Een aantal tips over kalk op een rij:

  • Hebt u een vaatwasser? U kunt op de vaatwasser instellen hoe hard het water bij u thuis is. Hoe dat moet staat in de handleiding. Hierin staat ook of u nog speciaal zout in de vaatwasser moet doen.
  • Wilt u kalkaanslag verwijderen uit uw waterkoker of koffiezetapparaat? Volg de adviezen van de fabrikant over hoe u dat het beste doet.
  • U kunt kalkaanslag in de douche voorkomen door na te spoelen met koud water.

Meer weten?